Reklama
 
Blog | Martin Svatoš

Co je víc – amputovaná noha nebo popáleniny?



Tragické následky dubnového neštěstí z Bostonu neskončily s opadnutím pozornosti světových médií. Popáleniny a amputace, jakož i ztráty bližního se budou hojit po léta a někdy se je ani nepodaří zcela napravit.  Nyní ale alespoň postižení získali nového spojence – mediátora.

Mediace jako odpověď na masakr

Když 15. dubna 2013 nedaleko cílové roviny Bostonského maratonu vybuchly dvě výbušniny při teroristickém útoku, který si vyžádal tři lidské životy a 264 zranění, mohli lidé následné události spojené s dopadením pachatelů sledovat téměř v přímém přenosu. Poněkud menší pozornosti se však dostalo osudům lidí, kterým tato událost drasticky změnila život.

O měsíc později stanul právník a mediátor Kenneth Feinberg v sále Bostonské veřejné knihovny, aby oslovil rodiny obětí. Jeho úkol byl jasný – dohlédnout na distribuci 40 milionů dolarů, které nashromáždil fond One Fund Boston. Feinbergovým úkolem je zajištění hladkého rozdělení této úctyhodné, avšak přesto nedostačující sumy. V rozhovoru pro New York Times proslulý mediátor shrnul svízelnost své situace následovně: „I kdybyste měli miliardu dolarů, neměli byste dost na to, abyste se vypořádali se všemi problémy způsobenými tímto útokem.“

Kdo dostane více?

Zakopaný pes spočívá v rozhodnutí, kteří poškození budou odškodněni v první řadě a v jaké výši. Rodiny obětí, jakož i vážně zranění samozřejmě obdrží kompenzace jako první, avšak jak dál? Které lehké zranění si zaslouží přednost před psychickým šokem? A mají lidé se stejným zranění dostat stejnou částku nebo má být vzato v potaz jejich zdravotní pojištění?

Reklama

Lidé postižení podobným neštěstím mají přirozenou tendenci hledět na problematiku z rozdílných úhlů pohledů, a proto jim připadá, že právě jejich potřeba je ta nejakutnější. Právě zde spočívá role mediátora jako nezávislého třetího, který celý proces zprostředkuje tak, aby se pomoc k potřebným dostala co nejrychleji a bez zbytečných sporů a průtahů.

Terorismus, ropná katastrofa, válka…a povodně?

Kenneth Feinberg má bohaté zkušenosti s mediováním podobných situací. Byl to právě on, kdo zprostředkoval hladké rozdělení odškodnění z fondů po 11. září 2011 či po ropné havárii v Mexickém zálivu v roce 2010. Jeho zkušenosti s podobnými úkoly se však datují až do 80. let, kdy zastupoval válečné veterány z Vietnamu při jejich žádostech o kompenzaci.

Možné použití mediace, tj. mimosoudního způsobu řešení sporů, je nesmírně bohaté – od sportovních konfliktů, o nichž jsem na tomto blogu již psal, po mezinárodní vztahy a samozřejmě obchodněprávní a občanskoprávní spory. Činností Kennetha Feinberga se připomnělo i její poněkud smutnější, ale o to užitečnější použití.

Mediace sice nedokáže čas vrátit zpět a odstranit ztrátu bližního, zvládne ale zabránit zbytečným komplikacím a problémům spojeným se spory, které by už tak dost postižené oběti musely vytrpět. Podobné vlastnosti lze navíc uplatnit všude po světě, tedy i kupříkladu při povodních v České republice. A tak, ocitnete-li se vy nebo někdo z vašeho okolí v úzkých, vzpomeňte si na mediaci.